Tubbs View + Hamilton Corner

Architect: Bates Smart
Client: Defence Housing Australia
Photographer: Alexander Sredojevic
Project Completed: 2015

The project is located within the grounds of the Sulman Award winning UTS campus in Lindfield. Designed in part for defence personnel, the development includes 93 apartments and terraces across two precincts.

Hamilton Corner accommodates 23 dwellings within a two storey building including terraces and single-storey apartments around a communal courtyard. Tubbs View accommodates 70 apartments within a two 4 storey buildings and is located on a sloping site defined by radiating sandstone rubble walls and cuttings. Apartment types include single level dual aspect apartments and two storey ‘treehouses’ suspended over the sandstone cutting, with all apartments enjoying a unique connection to the bushland setting.

Excellent levels of amenity are afforded via strategies facilitating high levels of daylight, cross ventilation, shading and privacy. A multi-core strategy is used throughout to respond to site contours, reduce internal circulation and increase communal area amenity.

The development has excellent environmental credentials and is one of the first residential developments in NSW to undertake formal EnviroDevelopment accreditation, achieving the highest 6 leaves rating.

A palette of robust natural materials was specified throughout to create a low maintenance development that sits in harmony with the bushland context into the future.

Light practice lighting designers have been involved from design to construction phase in all aspects of lighting design from landscape exterior and interior lighting.